Oroszlányi Evangélikus Egyházközség
 
1%

1%

 
Menü
Oroszlányi Evangélikus Egyházközség
HÍRLEVELEK
2020. ADVENT
 

2020. ADVENT

  1. Kor 10, 3-5: „Testben élünk, de nem test szerint hadakozunk; hadakozásunk fegyverei ugyanis nem testiek, hanem erősek az Isten kezében erődítmények lerombolására. Ezekkel rombolunk le minden okoskodást és minden magaslatot, amelyet az Isten ismeretével szemben emeltek, és foglyul ejtünk minden gondolatot a Krisztus iránti engedelmességre …” Kedves Testvérek az Úr Jézus Krisztusban! Igen, azok vagyunk: így tekint ránk Isten és ezért így tekinthetünk önmagunkra. Régen nem találkoztunk: sokakkal sem személyesen, sem a tavasszal esedékes Hírlevél sorain keresztül. Szokatlan helyzetet teremtett ez a vírus… Reménységgel gondolok viszont arra, hogy talán az Oroszlányi Televízió jóvoltából otthonaikba is eljutó istentiszteleteink mégis teremtenek egy sajátságos közösséget. A mindannyiunk életében közös pontot ugyanis semmi sem változtathatja meg. Sem a vírus, sem egyéb körülmények. Ez a közös pont pedig az, amit így mondunk: KrisztusBAN. Nem körülötte, nem mellette, nem is távol Tőle, hanem-valóságosan- Benne. Ő teremti meg ennek alapjait azzal is, hogy emberré lett, azzal is, hogy megváltott, azzal is, hogy közösségbe von. Önmaga az alapja ennek a közös pontnak és ennek a közösségnek. Ebből új szempontok, új nézőpont is fakad. Erről ír Pál apostol a korinthusi gyülekezet tagjainak. Akik akkoriban is hasonló harcokat vívtak lelkileg és hitben. Akárcsak mi. Sőt, még a lerombolandó „erődítmények” is megegyeztek a maiakkal. Mik ezek? Pál mondataiból kiderül: okoskodás és Isten ismeretével szemben emelt magaslat. Vagyis: sok minden munkálkodik körülöttünk (sajnos időnként bennünk is) azon, hogy Istent minél kevésbé ismerjük. Vannak persze, akik hadakozni készek ezek ellen. Jó tudniuk, hogy hadakozásukban nem önmagukra kell hagyatkozniuk. Hiszen a testi hadviselés legígéretesebb fegyverei is gyengének bizonyulnak, amikor az erődítmények lerombolásására alkalmas Isteni erővel hasonlítjuk őket össze. Akkor pedig méginkább elámulunk, amikor sajátunknak vélt hitbeli fegyvereinkről derül ki: azok valójában Isten eszközei. Mert Isten bőségesen ellátott minket ezekkel is. Ám senki se titkos, ritka csodaszert keressen Isten eszközei után kutatva! Azok a gondolatok Isten eszközei, amelyek a Megváltó Krisztust kutatják. Amelyek Neki kívánnak engedelmeskedni. Jó ezeket a gondolatokat „foglyul ejteni”, megtartani. Segítségükkel maradunk az Úr Jézus Krisztusban. Segítségükkel maradunk Testvérek a hitben. És közösségben a kényszerű távollét ellenére is. Ámen Farkas Etelka lelkész

A templomi istentiszteleteinkről – egézségügyi megfontolásból – távol maradó Testvéreinkkel saját otthonainkban, mégis együtt olvassuk az Útmutató nyomán kijelölt bibliai mondatokat, együtt mondjuk az Úrtól tanult imádság szavait és ezek mellé fogadják szeretettel Egyházunk Missziói osztályának kis füzetkéjét. Hadd találkozzunk - amikor majd újra lehet – hitben megerősödve. Isten ismeretében és a Krisztus iránti engedelmességben megizmosodva! Így legyen áldott a hamarosan kezdődő Adventi időszak és Karácsony Isteni ajándéka!

RÉSZLETEK A 2020. 02. 23-I FELÜGYELŐI JELENTÉSBŐL

Tisztelt Közgyűlés! Kedves Testvérek!

Gyülekezetünk tagjaitól 2019-ben fenntartói járulék, adomány, perselypénz, alapítványi befizetés címén, valamint az alapítványi 1%-os adófelajánlásból 3.891.128 Ft folyt be. Ez 760.294 Ft-al volt kevesebb, mint 2018-ban, de ez az összeg az elmúlt öt év átlagához képest is csökkent. Összességében megállapítható, hogy a csökkenés minden bevételi sorra jellemző. A nevesíthető befizetők száma 176 fő volt, mely alig különbözik az elmúlt öt év 179-es átlagától. Köszönöm az adakozók hűségét és támogatását. 2019-ben egyházunk központilag szabályozta a lelkészek életkor szerinti jövedelem kategóriáit. Mivel ez általában jelentős költségnövekedéssel járt, ezért átmeneti jelleggel támogatásban részesítette a rászoruló gyülekezeteket. Így kapott a mi gyülekezetünk is ennek bevezetéséhez 605.604 Ft, továbbá a gyülekezetet terhelő nyugdíjjárulékhoz további 441.400 Ft támogatást. E támogatások nélkül nem tudtuk volna fenntartani az önálló lelkészi állást egyházközségünkben. A terv szerint fokozatosan csökkenő támogatás, mindannyiunktól nagyobb áldozatkészséget követel.

Presbitériumunk az elmúlt év gazdálkodása alapján megállapította, hogy amennyiben bevételeinket nem tudjuk növelni, akkor rövid távon feléljük tartalékainkat. Januári ülésünkön ezzel kapcsolatban az alábbi határozatot hoztuk. Gyülekezeti tagjainktól egyházfenntartói hozzájárulásként továbbra is a mindenkori éves (nem havi!) jövedelem 1%-kát kérjük befizetni, de legalább 7.000 Ft/fő összeget. Ez utóbbi összeg egyébként 58.500 Ft/havi jövedelem éves 1%-nak felel meg. A minimum összeget azért voltunk kénytelenek meghatározni, mert az elmúlt év befizetéseinek 34 %-ka ennél kisebb összeg volt. Szükségesnek látjuk továbbá az adakozók számának növelését is. Ehhez kérjük gyülekezetünk tagjainak segítségét, hogy családjaik fiatalabb tagjai is részt vállaljanak a közös tehervállalásban, továbbá családjukban, ismerőseik közt szorgalmazzák az adójuk 1+1 %-nak felajánlását a Magyarországi Evangélikus Egyház (0035) és az Oroszlányi Evangélikus Gyülekezeti Alapítvány (adószám: 19149055-1-11) részére. Presbitériumunk áttekintette és módosította a temetések kapcsán utólagosan rendezett 5 éves hozzájárulás összegét is, melyet 50.000 Ft-ban határozott meg. Továbbá a temetési és emlékharangozási díját 1.000 Ft-tal megemelte. Ez évben szeretnénk három felújítási munkát elvégezni. A toronyablakok mázolását, a gyülekezeti termünk és a hozzátartozó előtér, konyha és mellékhelyiségek festését, valamint a lelkészlakás fürdőszobájának és mellékhelyiségének teljes körű felújítását. Ezen felújítási munkák költségvetés szerinti összege 2.095.000 Ft. Ehhez 1.000.000 Ft összegű támogatási ígéretünk van az egyházmegyétől.

Sztruhár András felügyelő

Megjegyzés: Örömmel jelentem, hogy nyár folyamán befejeződtek a tervezett felújítási munkák

PÜSPÖKEINK NÉPSZÁMLÁLÁSSAL KAPCSOLATOS KÖRLEVELE

  1. A NÉPSZÁMLÁLÁS ÉVE Az évtizedenként egyszer megrendezett népszámláláson – egyebek között – vallásunkról is nyilatkozhatunk. Jövőre minden magyar honfitársunknak felteszik a kérdést, hogy mely egyházhoz tartozónak vallja magát. A népszámlálási eredmény is mutatja jelenlétünket a társadalomban, ezért hatással van az evangélikus egyház jövőbeli lehetőségeire. Felhívjuk minden evangélikus kötődésű válaszadó figyelmét, hogy a népszámláláson vallási hovatartozásáról is nyilatkozhat. A kérdés egyértelmű lesz: mely vallási közösséghez, felekezethez tartozónak érzi magát? EVANGÉLIKUSOK VAGYUNK. ÉS TE? Mindannyiunk közös érdeke, hogy minél többen vallják magukat evangélikusnak. Ehhez pedig mindnyájunk összehangolt munkájára és aktív együttműködésére van szükség! Annak érdekében, hogy minél többeket tudjunk megszólítani, a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetése és Országos Irodája kommunikációs kampányt indít. Evangélikus mivoltunk megvallása mellett emlékeztessük erre azokat is, akik életében jelen volt vagy van az evangélikus közösséghez tartozás. Mondjuk nekik: „Evangélikusok vagyunk. És te?”, mely egyben népszámlálási mottónk is. Biztosak lehetünk benne, hogy ha elér hozzájuk a kérdés, ők is tudják majd a választ. A kommunikációs kampány célja, hogy megszólítsuk azokat az „ébresztésre várókat” is, akikkel talán kevesebbet találkozunk a mindennapok során, de rendelkeznek valamilyen evangélikus kötődéssel, valamint tevékeny szerepvállalásra kérjük mindazokat, akik aktív, élő kapcsolatban vannak egyházunkkal. Az evangélikus identitás fontosságára való felhívás – egyházunk püspökeinek részvételével – a reformáció hónapjában indul el. A kampány során 2020 októberétől 2021 júniusáig 4–6, közösségünket jól reprezentáló személy gondolatain keresztül mutatjuk be evangélikusságunkat és egyházunk tevékenységét. Kommunikációs anyagainkkal nem csupán a megszokott elektronikus és nyomtatott felületeken jelenünk meg, hanem a gyülekezetekben, hittanórákon, iskolákban és óvodákban, diakóniai intézményekben is. A kampányt az Országos Iroda kommunikációs referense koordinálja. Belső hálózatunk tevékenységének megszervezésében pedig mind a lelkészeknek, mind a felügyelőknek és presbitériumoknak kiemelt szerepe lesz. A NÉPSZÁMLÁLÁS KÖZÖS ÜGYÜNK! A népszámlálási adatközlésben felelős állampolgárként veszünk részt. Sokunk számára természetes, hogy ekkor megjelöljük az evangélikus közösséghez való tartozásunkat. Most arra bíztatjuk egyháztagjainkat, hogy hangsúlyozzák családtagjaik, barátaik körében is a vallási kérdés fontosságát! Egymás számontartása most a népszámlálásban lesz közös ügyünk!

Szemerei János Fabiny Tamás Kondor Péter püspök püspök püspök

FENNTARTÓI JÁRULÉK, ADOMÁNY ÉS ALAPÍTVÁNYI BEFIZETÉS

Az egyházfenntartói járulék és adományok befizetésére lehetőség van a Lelkészi Hivatalban személyesen, vagy az Oroszlányi Evangélikus Egyházközség 11740061-20019639 OTP-számláján, vagy Gyülekezetünk Alapítványának csekkjén, illetve az Oroszlányi Evangélikus Gyülekezeti Alapítvány 11740061-20008550 OTP-számláján.

ALAPÍTVÁNYUNK

Gyülekezetünk és az abban folyó énekkari-valamint ifjúsági munka számára ebben a költségvetési évben is szükség lesz a legkisebb összegű felajánlásra is! A személyi jövedelemadó bevallásakor az elektronikusan beküldött vagy a papír-alapú Nyilatkozatokon az alábbi technikai számok feltüntetésével juttathatják el jövedelemadójuk 1-1 %-át:

Magyarországi Evangélikus Egyház – 0035 Oroszlányi Evangélikus Gyülekezeti Alapítvány – 19149055-1-11

ÁLLANDÓ GYÜLEKEZETI ALKALMAINK Vasárnaponként és a nagyünnepeken 10 órától tartjuk az istentiszteleteinket, nagyünnepeken és a hónap 1. vasárnapján úrvacsoraosztással. Meghirdetett alkalmaink megtartásakor figyelembe vesszük püspökeink útmutatását és az állami rendelkezéseket ebben a különleges egészségügyi helyzetben.

Elérhetőségek: Lelkészi Hivatal: 34-749-601 Farkas Etelka lelkész: 20-824-34-34; etelka.farkas@lutheran.

Társoldalak
Hírlevél 2015 Böjt
2015. ADVENT
2016 Böjt
2016. Advent
2017. Böjt
2017 Advent
2018 BÖJT
2018.ADVENT
2019. BÖJT
2019. ADVENT
2022. Advent
2023. BÖJT
2023. Advent
2024. Böjt
 
© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster