Oroszlányi Evangélikus Egyházközség
 
1%

1%

 
Menü
Oroszlányi Evangélikus Egyházközség
HÍRLEVELEK
2022. Advent
 

2022. Advent

AZ OROSZLÁNYI EVANGÉLIKUS GYÜLEKEZET 2022. évi adventi HÍRLEVELE -------------------------------------------------------------------- Velünk az Isten (Mt ev. 1,23b.)

Amikor az evangélium írója belefogott Jézus élet-eseményeinek rögzítésébe, ugyancsak nehéz dolga lehetett. Hiszen nem csupán életrajzot, élménybeszámolót vagy kalandregényt kellett fogalmaznia, hanem valahogy megéreztetni az olvasókkal, mi van az egyes szavak és történések hátterében. Hogy amikor Isten-kutató gondolatokkal elolvassuk ezeket a megfogalmazásokat, néhány pillanatra összekapcsolódhasson az emberi vágyakozás az Isteni szándékkal.

Amikor ugyanis adventi fényeket, karácsonyi „hangulatot” teremtünk magunk körül ezekben a hetekben, arra ez a kimondatlan, de létező vágyakozás sarkall. A külső hangulat pedig már fogékonyabbá teszi a lelkünket is. Arra, amivel Isten tölti meg az életünket. - Isten velünk-léte ugyanis nem csupán hetekre szól. Szándéka szerint Jézusban úttá, igazsággá és életté egyszerűsödik számunkra, hogy Általa „mehessünk az Atyához” (Jn 14,6) - Isten velünk-léte olyan közösséget jelent, ami az embert felemeli, kiemeli a mélységekből. A velünk levő Isten tehát ott van, ahol mi vagyunk. - Isten velünk-léte úgy formálja, gazdagítja a mindennapjainkat, ahogy saját magunknak sohase sikerülne. Megajándékoz mindazzal, amire szükségünk van az élet-utunkon. Hogy mihamarabb felismerjük: nem nekünk kell helyet szorítanunk Neki az életünkben, hanem fordítva. Ő ad nekünk helyet az Isteni mindenségben. A „hely” kiinduló pontja pedig az a jászolbölcső, ami minden Karácsonyunk középpontja. Az állatok számára szénát kínáló alkalmatosság néhány órán át a világ Megváltójának királyi bölcsőjévé nemesedik. Oda lehet menni Hozzá pásztoroknak, bölcseknek, mindannyiunknak. Akik a jászol mellett bizonyosságra vágyunk. Megérezni, hogy nem rajtunk múlik: Ő akarja. Ő akar találkozni, megszólítani, utat mutatni: személyes kapcsolatban lenni mindegyikünkkel. Megváltani. Ezért az idei ünnepen sem halványabb az üzenet: Jézusban velünk az Isten. Jézusban van velünk az Isten. Abban a Jézusban, akire felnőttként, sőt halála és feltámadása után is igaz: Ő tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. Isten velünk-léte. Ámen.

Farkas Etelka lelkész

ELKÉSZÜLT A TEMPLOMPADOK FŰTÉS KIÉPÍTÉSE

Gyülekezetünk Kórusának és a Plochingeni Gyülekezet támogatásával elkészült a templom fűtését lehetővé tevő Dantherm olajkazán beépítése. Ezzel a hideg időszakban is lehetővé vált a koncertek megrendezése és az istentiszteletek előtti temperálás. A háztartási fűtőolaj megszűnése után azonban egyre költségesebbé vált ez a fűtési mód. Ezért az utóbbi években az olajkazánt már csak a koncertekhez és a karácsonyi istentiszteletekhez használtuk. Presbitériumunk 2021-ben elhatározta, hogy infra fűtőpanelek beépítésével, 15 padsorban elektromos energiával oldja meg a templompadok egy részének a fűtését. Biztosítva ezzel az adventi időszak kezdetéig a templom használatát, valamint a karácsonyi és húsvéti ünnepkörben a temperálást. A SUNTHERM Fűtéstechnika kivitelezésében ez év áprilisában elkészült a beruházás, melynek összege 2.899.994 Ft volt. Ehhez az egyházkerülettől 1.000.000 forint, az egyházmegyétől 500.000 forint támogatást kaptunk.

-----------------------------

A MEGEMELKEDETT REZSIÁRAK MIATTI INTÉZKEDÉSEK

Presbitériumunk tárgyalta a megnövekedett rezsiárak következtében kialakult gazdasági helyzetet és az alábbi intézkedéseket hozta. • Lehetőség szerint, de legalább az adventi időszak kezdetéig, valamint húsvét ünnepétől istentiszteleti célra a templomot használja. Ezzel a magasabb költségű gázfűtést kiváltja a templompadok kisebb költségű elektromos fűtése. • A hideg időszak beálltától az istentiszteletek nem a kistemplomban, hanem a kisebb légterű gyülekezeti teremben kerülnek megtartásra.

Természetesen a karácsony esti és az első ünnepi istentiszteleteket továbbra is a templomban tartjuk.

--------------

HATVAN ÉVE ALAKULT MEG GYÜLEKEZETÜNK KÓRUSA ÉS ZENEKARA

Kórusunk 1962. szeptember 30-án, Szentháromság ünnepe utáni 15. vasárnapon szolgált először a gyülekezetben. Az évforduló kapcsán, 2022. szeptember 24-én Jubileumi koncertre vártuk az érdeklődőket. Ezen az alkalmon velünk ünnepeltek egykori kórustagjaink, a Plochingeni Posaunenchor küldöttsége, valamint az egyházmegye gyülekezeteinek képviselői. A koncert előtti délelőttön megemlékeztünk Kórusunk alapítójáról, Nagy Dánielről, akinek sírjára elhelyeztük az emlékezés és a hála virágait. Vasárnap ünnepi istentiszteleten adtunk hálát a 235 éves templomunkért és a 60 éves Kórus szolgálatáért. „A hatvan év alatt több mint 1900 istentiszteleten és 430 koncerten szolgáltunk. 50-nél több magyarországi településen léptünk fel, továbbá koncerteztünk Szlovákiában, Burgenlandban, és Németország számos településén. A hatvan év alatt több mint 300-an énekeltek a kórusban. Mindezért az Úristennek tartozunk hálával és köszönettel. Ő az, akinek szándékából elindulhattunk, Ő az, aki támogatott és megtartott bennünket és Ő az, aki gazdagon megajándékozott mindannyiunkat. Kórustörténeti ismertetőmet az énekkar 10 éves évfordulóján, Nagy Dániel beszámolóban elhangzott hitvallás aktualizált mondataival szeretném zárni: Az elmúlt 60 esztendő gondviselése, kegyelme alapján hisszük, hogy énekkarunk tovább is szolgálni fogja az Evangélium hirdetését Isten dicsőségére, a gyülekezet áldására. Hittel valljuk, hogy az az Isten, akinek a segítségével létrejött az Oroszlányi Gyülekezet Énekkara, megőrzi közösségünket minden külső és belső válságtól a Jézus Krisztusért. Soli Deo Glória, azaz egyedül Istené a dicsőség!” (Részlet Sztruhár András 09. 24-én elhangzott beszámolójából)

FENNTARTÓI JÁRULÉK, ADOMÁNY ÉS ALAPÍTVÁNYI BEFIZETÉS

Az egyházfenntartói járulék és adományok befizetésére lehetőség van a Lelkészi Hivatalban személyesen, vagy az Oroszlányi Evangélikus Egyházközség 11740061-20019639 OTP-számláján, a Gyülekezetünk Alapítványának csekkjén, illetve az Oroszlányi Evangélikus Gyülekezeti Alapítvány 11740061-20008550 OTP-számláján.

KARÁCSONYI KONCERT AZ EVANGÉLIKUS TEMPLOMBAN 2022. december 18. (vasárnap) 17 óra

  1. S. BACH KARÁCSONYI ORATÓRIUM 1. 3. KANTÁTA

Közreműködnek Fekete Andrea (szoprán), Estefán Tünde (alt),Csapó József (tenor), Grandsach Zoltán (basszus), Tóka Ágoston orgona, valamint az Oroszlányi Evangélikus Kórus és Zenerkar Vezényel Milán Zoltánné

----------------

ALAPÍTVÁNYUNK

Gyülekezetünk Elnöksége nevében is megköszönjük mindazoknak, akik személyi jövedelemadójuk 1%-ának felajánlásával segítették munkánkat. 2021. évben ez az összeg 166.653 Ft volt, amit az alapítvány célkitűzésének megfelelően – egyházközségünk fenntartására fordítottunk. Támogatva ezzel a gyülekezetben folyó ifjúsági és énekkari szolgálatot. Kérjük, hogy a közeledő adóbevalláskor is gondoljanak ránk felajánlásuk 1+1% - val, mellyel támogathatják a Magyarországi Evangélikus Egyház és Egyházközségünk munkáját. Az összegszerűségen túl a Felajánlók számának arányában várhatóak az állami támogatások is, így Gyülekezetünknek is érdekében áll, hogy minél többen rendelkezzenek Egyházunk javára.

Oroszlányi Evangélikus Gyülekezeti Alapítvány 19149055-1-11 Magyarországi Evangélikus Egyház 0035

AZ ELMÚLT EGYHÁZI ESZTENDŐ ANYAKÖNYVI HÍREI

Megkereszteltük: Radovics Nartin (Radovics Márk és Szigetvölgyi Brigitta), Tóth Fruzsina Magdolna (Tóth József és Bogdán Mária Magdolna), Koczor Ármin (Koczor Benedek és Princz Délia), Schattinger Nóra (Schattinger István és Kondor Melinda), Buza Emília Zsófia), Nagy Amelita Erzsébet (Nagy Albert és Fodor Katalin Zsuzsanna) testvéreinket.

Konfirmációi áldásban részesült: Szakács Dorina

Felnőtt keresztségben részesült: Gulyás Mariann, Krajcár Bence

Házasságukra Isten áldását kérték: Kollár Tibor és Zsuga Mária; Baumann János és Turán Zita; Varga György és Feldhoffer Jennifer

Utolsó földi útjára kísértük: Kostyál Pálné sz. Viczena Irén; Cseke Józsefné sz. Németh Valéria; Cseke József; Szedlák Pál; Varró Jenőné sz. Kuna Ilona Sára; Karácsony László; Mayer János; Kis Imre Pál; Fazekas Jánosné sz. Gyuga Ilona Julianna; Illeg Pál; Turán József testvéreinket

A KARÁCSONYI ÜNNEPKÖR ESEMÉNYEI

November 27. Advent 1. vasárnapja 10 óra (Gyülekezeti terem) Úrvacsorás istentisztelet

November 29. kedd 17 óra (Gyülekezeti terem) Advent esti áhítat

December 4. Advent 2. vasárnapja 10 óra (Gyülekezeti terem) Úrvacsorás istentisztelet

December 6. kedd 17 óra (Gyülekezeti terem) Advent esti áhítat

December 11. Advent 3. vasárnapja 10 óra (Gyülekezeti terem) Istentisztelet

December 13. kedd 17 óra (Gyülekezeti terem) Advent esti áhítat

December 18. Advent 4. vasárnapja 10 óra (Gyülekezeti terem) Úrvacsorás istentisztelet 17 óra (Templom) Karácsonyi koncert – J. S. Bach Karácsonyi oratórium

December 20. kedd 17 óra (Gyülekezeti terem) Advent esti áhítat

December 24. szombat 18 óra (Templom) Szentesti istentisztelet

December 25. 10 óra Karácsony ünnepe (Templom) Ünnepi úrvacsorás istentisztelet

December 26. 10 óra Karácsony 2. napja (Gyülekezeti terem) Úrvacsorás istentisztelet

December 31. szombat 18 óra (Gyülekezeti terem) Óév esti istentisztelet

Január 01. vasárnap 10 óra (Gyülekezeti terem) Újévi úrvacsorás istentisztelet

Január 06. péntek 17 óra Vízkereszt ünnepe (Gyülekezeti terem) Istentisztelet

Elérhetőségek Farkas Etelka lelkész 20/8243434 etelka.farkas@lutheran.hu

Alkalmainkra mindenkit szeretettel hívunk és várunk! Áldott adventi készülést és Karácsonyi ünnepeket kívánunk! Imádkozó szeretettel: a Gyülekezet Elnöksége és Presbitériuma

Társoldalak
Hírlevél 2015 Böjt
2015. ADVENT
2016 Böjt
2016. Advent
2017. Böjt
2017 Advent
2018 BÖJT
2018.ADVENT
2019. BÖJT
2019. ADVENT
2020. ADVENT
2023. BÖJT
2023. Advent
2024. Böjt
 
© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster